21 Μαρτίου 2013, …μια ημέρα, για την κάθε μέρα ενάντια στον ρατσισμό.

Ο ρατσισμός είναι το δόγμα που αναπτύσσεται με σύνδεσμο συγκεκριμένα γνωρίσματα όπως π.χ. εθνικά, θρησκευτικά, πολιτιστικά, προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα αντίστοιχα (κοινωνική, φυλετική, θρησκευτική), ως υπέρτερη άλλων. Το πιο συνηθισμένο είδος ρατσισμού, και αυτό που έχει δώσει την αρχική ονομασία στην λέξη (εκ της ιταλικής (“ράτσα”) razza = φυλή), είναι ο φυλετικός ρατσισμός.
Ο ρατσισμός υποβόσκει μέσα στις κοινωνίες και συντηρείται μέσα από σάπιες αντιλήψεις που είναι εχθρικές προς την αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπων, ενώ παράλληλα ευνοεί την κάθε είδους «ομοψυχία» που εξυπηρετεί τα σχέδια των εκάστοτε εξουσιαστών.
Σήμερα μέσα σε μια οικονομική και κοινωνική κρίση, κράτος – ΜΜΕ χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο τους μετανάστες. Τους κατηγορούν για την ανεργία, την εγκληματικότητα και την εξαθλίωση, παρόλο που μικρά και μεγάλα αφεντικά, έχουν γευτεί ένα σημαντικό κομμάτι της ψευτοευημερίας, χτισμένο με τις πλάτες, το αίμα και τον ιδρώτα τους.

Ο φόβος, ο λαϊκισμός και η υπεροψία σε συνδυασμό με την άγνοια και την ημιμάθεια πολύ εύκολα μπορούν να μετατραπούν σε φανατισμό, ξενοφοβία και μισαλλοδοξία.
Εξάλλου δεν είναι καθόλου δύσκολο πάνω στις βάσεις του ατομισμού, της αδιαφορίας, της αλλοτρίωσης και της κοινωνικής -πολιτισμικής φτώχιας που έχει επιβάλλει ένα καταναλωτικό και εγωκεντρικό life style, να τροφοδοτηθεί και να αναδυθεί το τέρας του φασισμού.
Μέσα σε έναν κόσμο που κυβερνάει το χρήμα, η βία και η εκμετάλλευση, οι ισορροπίες είναι τόσο λεπτές, που είμαστε όλοι εν δυνάμει «ξένοι», «απόβλητοι», «παρείσακτοι», «αναλώσιμοι».

Να δημιουργήσουμε δομές αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού, για να χτίσουμε ένα κόσμο ισότητας δικαιοσύνης και ελευθερίας.

224756_141525199352324_1021861622_n

Αντιφασιστική Συσπείρωση Άρτας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *