Η «ανάπτυξη» τους επενδύει …στη βία την καταστροφή και το θάνατο.

Σε μια περίοδο κρίσης, το κράτος με πρόσχημα την ‘ανάπτυξη’ και τη ‘σωτηρία της εθνικής οικονομίας’ ξεπουλά κάθε σπιθαμή γης, επιφέροντας ολέθριες μη αναστρέψιμες καταστροφές στη φύση και τους ανθρώπους.

Ένα καταστροφικό σχέδιο του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με την εταιρία ‘Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.’ (η οποία ανήκει στην πολυεθνική El Dorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα) εξελίσσεται στη ΒΑ Χαλκιδική. Πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει την εγκατάσταση μεταλλουργίας χρυσού και χαλκού που θα επιφέρει την ισοπέδωση των δασικών εκτάσεων του όρους Κάκκαβος, στις Σκουριές. Το μεταλλείο δεν θα είναι ένα υπόγειο ορυχείο, όπως ισχυρίζονται και φαντάζονται πολλοί, αλλά μια επιφανειακή εξόρυξη που θα αποσπά τον χρυσό κατόπιν επεξεργασίας του εδάφους με κυάνιο, μετατρέποντας τη γη σε απόρριμμα και αφήνοντας τοξικά κατάλοιπα (κυρίως κυάνιο, αρσενικό και θειικό οξύ).

Οι χιλιάδες τόνοι οξέων αποβλήτων, η αποψίλωση 3.000 στρεμμάτων αρχέγονου δάσους σπάνιας βιοποικιλότητας, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από το κυάνιο και χιλιάδες τόνοι σκόνης θειούχων ενώσεων που θα εκλύονται κάθε ώρα ανατινάξεων, θα θέσουν σε κίνδυνο τα γύρω χωριά και όχι μόνο.. Με αφορμή την κρίση λοιπόν, προωθείται η υλοποίηση της κατασκευής των μεταλλείων από μια εταιρία που εμφανίζεται σαν ‘σωτήρας’ που ισχυρίζεται πως θα συμβάλλει με το έργο του στη ενίσχυση της εθνικής οικονομίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και στην ανάπτυξη του τόπου.

Τι είδους ανάπτυξη όμως;.. Μια καπιταλιστική ανάπτυξη όπου κάποιοι κερδίζουν υπέρογκα ποσά εις βάρος της φύσης, της ζωής των κατοίκων και το μέλλον της περιοχής. Αυτό που αναπτύσσεται εν τέλει, είναι το συμφέρον, η εκμετάλλευση, η διάλυση αξιών και η δημιουργία ενός τοπίου ολικής καταστροφής.

Χρόνια τώρα οι κάτοικοι της περιοχής (από την δεκαετία του 90΄) μαζί με αλληλέγγυους, δίνουν έναν μεγάλο αγώνα υπερασπιζόμενοι τον τόπου τους εναντία στους χρυσοθήρες και τα μεγάλα αφεντικά, αφού είχαν καταφέρει να αποτρέψουν παλαιότερα την εγκατάσταση της εταιρίας ΤVX GOLD.

Με αφορμή την εμπρηστική επίθεση της 17ης Φλεβάρη 2013 στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», ο κατοχικός στρατός του φασίστα Δένδια εισβάλει με Μ.Α.Τ , σε κάθε γωνιά του χωριού και των γύρω περιοχών κάνοντας χρήση χημικών. Οπλοφόροι Ε.Κ.Α.Μίτες εισβάλουν σε σπίτια στην Ιερισσό κάνοντας συλλήψεις- απαγωγές-προσαγωγές «υπόπτων», ακόμα και ανήλικων μαθητών-τριών μέσα από τα σχολεία ώστε να τους ανακρίνουν. Ένα κλίμα τρομοκρατίας από την πλευρά του κράτους απέναντι στους κατοίκους που αγωνίζονται για τις ζωές και το μέλλον τους.

Τα χωριά της Β.Α Χαλκιδικής ορθώνουν το ανάστημα τους απέναντι στα σχέδια των ντόπιων και πολυεθνικών καπιταλιστών, που με μοναδικό κριτήριο το κέρδος, παζαρεύουν, ξεπουλάνε, λεηλατούν και μολύνουν τον φυσικό κόσμο και τις τοπικές κοινότητες. Ο αγώνας ενάντια στα μεταλλεία χρυσού είναι ο αγώνας όσων δεν πουλάνε τον τόπο, την υγεία, την αξιοπρέπεια, την εργατική τους δύναμη, και την ζωή τους. Είναι ένας αγώνας που πρέπει να έχει δίπλα του, την συμπαράσταση κάθε γωνιάς της χώρας σε πρακτικό και ηθικό επίπεδο.

Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής.

Να σταματήσουν οι διώξεις και η τρομοκρατία των κατοίκων από το αστυνομικό κράτος Δένδια-Μπόμπολα.

Να σταματήσουν οι εργασίες και να αποσυρθεί το παράνομο εργοτάξιο από το βουνό.

Να φύγουν τα χρυσωρυχεία του θανάτου.

Αντιφασιστική Συσπείρωση Άρτας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *