Πραξικόπημα μέσα στη χούντα

Το κράτος επέβαλε το σκοτάδι σε ένα όργανό του το οποίο χρησιμοποιούσε επι χρόνια για την δική του προπαγάνδα.
Απο την αρχή της λειτουργίας της, η κρατική ραδιοτηλεόραση δεν θα μπορούσε απο την φυση της, να ειναι ένα αντικειμενικό μέσο πληροφόρησης που θα εκφράζει τον “Λαό” μιάς και οι όροι με τους οποιους λειτουργεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία δεν θα το επέτρεπαν.
Η ΕΡΤ θα έλεγε κανείς πως δεν αποτέλεσε ποτέ εργαλειο του Λαού παρόλο που οι εισφορές του ήταν αυτές που την συντηρούσαν.
Όσο και αν οι εργαζόμενοι,καλλυτέχνες ,διανοούμενοι κ.α. προσπάθησαν ανα καιρούς να ανεβάσουν το ποιοτικό (καλιτεχνικά και κοινωνικά) επίπεδο της ραδιοτηλεόρασης, αρκετες φορές βρίσκονταν αντιμετωποι με πολιτικές συντεχνειες αλλά και τον σκοταδισμό της εκάστοτε εξουσίας.
Παρόλο που κανεις δεν θα μπορούσε να αμφισβιτήσει τον πολιτισμό, την γνώση και το ενημερωτικό έργο το οποιο καταγράφηκε και διαδόθηκε μέσα απο την δημόσια ραδιοτηλεόραση , δεν θα μπορούσαμε να πούμε οτι αποτέλεσε το μέσο το οποιο θα έδινε την βαρύτητα που αναλογούσε στους αγώνες και τα αιτήματα διάφορων κοινωνικών ομάδων (δεν εννοούμε σε καμια περίπτωση τους Ναζιστές και αλλες φασιστικές ομάδες) αλλά και την ρεαλιστική απεικόνηση και περιγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας.
Ερχόμενοι στο σήμερα η κυβέρνηση πατώντας στο δόγμα του καθεστώτως εκτάκτου ανάγκης” με τρόπο που θα ζηλευαν και τα ποιό απολυταρχικά καθεστώτα, επιβάλει “συσκότηση μέρα μεσημέρι” χωρίς καμία προειδοποιηση, χωρίς εναλλακτικό σχέδιο, χωρίς την συγκατάθεση των υπόλοιπων δύο συνταγματαρχών (Βενιζέλο,Κουβέλη) κλεινει τους διακόπτες και στέλνει τα κρανοφόρα σκυλιά του να εκκενώσουν κτήρια,να κατεβάσουν πομπούς , ιστοσελίδες και να διατηρήσουν την τάξη επιβάλλοντας την σιωπή.
Η συγκεκριμένη πρακτική χρίζει παγκόσμιας πρωτοτυπίας μιας και πουθενά αλλού δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο.
Με την κίνηση αυτή φανερώνεται η αλλαζονεία και η επίδειξη δύναμης της υπουργικής συμμορίας σε επίπεδο αποφασιστικότητας στην τροχία ‘ εξυγείανσης’ και ξεπουλήματος όλων των δημόσιων-κοινωνικών αγαθών μη υπολογίζοντας ούτε το πολιτικό κόστος μα ούτε και τις κοινωνικές συνέπειες.
Η χώρα πλέον ξεκάθαρα βρίσκεται κατω απο την μπότα ενός φασιστικού καθεστώτος και αυτό φαίνεται με την σύμπλευση Ν.Δ. και Χ.Α. στο συγκεκριμένο ζήτημα όπως και σε πολλά άλλα.
Απο τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ πλήθος κόσμου μαζεύτηκε να στηρίξει την απόφαση των εργαζομένων,να μην υπακούσουν στην ” Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου”.
Το σήμα της ΕΡΤ παρόλλες τις προσπάθειες φίμωσης απο τα εντελταμένα όργανα των δήμιών της, εξακολουθεί να εκπεμπει ‘παράνομα’ και ‘πειρατικά’ χάρις στην αλληλεγγύη και το πείσμα όσων αρνούνται την παράδοση και την φίμωση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων.
Τα στούντιο και το προάυλιο της ΕΡΤ μετατρέπονται σε εστία αντίστασης.
Το μέγεθος της επίθεσης που εξαπολύει η κυβερνητική συμμορία απέναντι στους εργαζόμενους και στην κοινωνία θα πρέπει ανα απαντηθεί με την ίδια αλλα και μεγαλύτερη ισχύη.
Το κοντινό παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕΤ. στην Θεσσαλονίκη αλλα και της ΖΑΝΟΝ στην Αργετινή θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα στα πλαίσια μιας ουσιαστικής και ριζοσπαστικής προοπτικής που θα εξαπλώσει το μικρόβιο της αντίστασης και της κοινωνικής αυτοδιεύθηνσης.
Η ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης θα ηταν ενα ενθαρρυντικό βήμα προς αυτήν τη κατεύθηνση αλλα δεν πρέπει να υπάρχει εφυσηχασμός μιας και το παρελθόν μας έχει διδάξει πως η απόσταση μεταξυ κυβέρνησης και τυρρανίας ειναι ενα τσιγάρο δρόμος.
Οσο οι αποφάσεις για τις ζωές των πολλών παίρνονται απο τους λίγους “οι απο πανω” είτε ειναι δεξιοί ειτε είναι αριστεροί δεν παύουν να ειναι τα αφεντικά που κρίνουν και καθορίζουν τις ζωές μας συμφωνα με τις δικές τους στατιστικές και εκτιμήσεις και οχι με τις ανάγκες και τις επιθυμίες τις κοινωνίας.
‘Οποιος πιστεύει η υπερασπίζεται πως η ΕΡΤ πρέπει να γίνει η φωνή της κοινωνίας ας γνωρίζει πως αυτο επιτυγχάνεται μονο μέσα απο ανοιχτές συλλογικές διεργασίες. Τις συλλογικές κοινωνικοπολιτικές διεργασίες που θα δίνουν γερες βάσεις ωστε να ξαναπάρουμε τις ζωες στα χέρια μας.
Τις βάσεις για μια ελεύθερη κοινωνία χωρίς εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους.

Συλλογικότητα ΑΚΑΝΘΩΝΑΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *